26-07-2017.

 

Vanaf vandaag staat mijn nieuwe website online. In deze column bericht ik regelmatig over de nieuwste ontwikkelingen in mijn fotografie. Afgelopen maand bijvoorbeeld heb ik in Meijendel de in Nederland zeldzame vlinder Keizersmantel gefotografeerd. Deze vlinder is als standvlinder in 1980 verdwenen uit Nederland.  Wel werden er regelmatig nog zwervers aangetroffen in met name de duinen en de Veluwe. Maar dit jaar is er sprake van een ware explosie van deze soort. In Meijendel werden tientallen exemplaren gezien. Mijn vermoeden dat deze soort zich opnieuw gevestigd heeft in Nederland bleek juist. Ook in de Amsterdamse Waterleiding Duinen werden veel exemplaren gezien. In mijn portfolio heb ik een foto geplaatst

Foto's van mijn reis naar Bulgarije afgelopen Juni heb ik ook geplaatst. De foto van de maand, een unieke foto van drie foeragerende Apollovlinders op een Distel, is ook in Bulgarije gemaakt.

01-08-2017.

 

Naast de Keizersmantel had ik afgelopen maand in Meijendel ook de Glasvleugelpijlstaart, een dagactieve nachtvlinder, gefotografeerd. Dit soort lijkt qua gedrag en vorm wel op de Kolibrievlinder. Toch zijn er wel verschillen. De Glasvleugelpijlstaart heeft een kortere tong dan de Kolibrievlinder, en steunt bij het foerageren met de twee voorste poten op de bloem. De Kolibrievlinder hangt bij het foerageren vrij in de lucht. Ook de kleuren verschillen tussen beide soorten.

De foto van de maand is er één van de Glasvleugelpijlstaart. De foto van de maand juli heb ik in mijn portfolio geplaatst.

31-08-2017.

 

Foto van de maand is een vos die ik begin Augustus bij Kijkduin heb gefotografeerd. Een dag eerder fietste ik door de duinen langs Solleveld. Vlakbij Kijkduin aangekomen, zag ik daar een vrijwel tamme vos die veel bekijks trok. Ik besloot daar de volgende dag met mijn camera heen te gaan. En warempel, hij/zij zat er weer. Het waren er zelfs 2. Ik heb beide dieren uitgebreid van zeer nabij kunnen fotograferen, een leuke ervaring.

Verder in Augustus nog naar de Starrevaart geweest . Op één van de dagen was het behoorlijk onstuimig. Zal nog wat foto's in mijn Portfolio plaatsen.

Foto's van de maand plaatst ik na afloop van de maand in mijn Portfolio.

 

30-09-2017.

 

Afgelopen maand maar eenmaal erop uit geweest, helaas. Wel leuke dingen gezien. Ben naar de Starrevaart geweest. Daar diverse Grote Zilverreigers, twee IJsvogels en een vroege Pijlstaart gezien. Foto van de maand is er één van twee Kleine Mantelmeeuwen op een paaltje.

Vanmiddag wel een aantal leuke onderwerpen gezien tijdens een fietstochtje. In Landgoed Oosterbeek stonden diverse soorten paddenstoelen, waaronder Vliegenzwam en Panteramaniet. Leuk om daar zo gauw mogelijk weer terug te gaan mét camera!

 

31-10-2017.

 

De foto van deze maand is een Plooivoetstuifzwam, gefotografeerd in Landgoed Oosterbeek, Wassenaar. Tweemaal ben ik daar geweest om paddenstoelen te fotograferen. Er stonden diverse Vliegenzwammen, Honingzwammen en een enkele Parelamaniet. Maar de Plooivoetstuifzwam is foto van de maand geworden. Heb dit nog maar weinig gedaan, maar ga dit zeker nog eens vaker doen.

 

23-03-2018.

 

Eindelijk weer eens een update. In de maanden Februari en Maart weer diverse excursies gehouden. Ook, en juist, met de koude dagen. In Scheveningen en Hoek van Holland waren een twee- en driejaarkalender vogel Grote Burgemeester aanwezig.

Ook ben ik nog eens naar Kijkduin geweest voor de Vossen. In de Starrevaart fotografeerde ik mijn eerste Roerdomp ooit (heb ze nog niet eerder kunnen vastleggen). En in de nabij gelegen Meeslouwerplas zat een Kuifduiker, mijn derde in precies 7 jaar. Foto van de maand is er eentje van de Vossen bij Kijkduin.

Nu over ongeveer twee weken vertrek ik naar Kreta. Het is een achtdaagse groepsreis met als speciaal doel het fortograferen van Orchideeën en Reptielen. Ik hoop op Ophrys sicula, Serapias en Reuzensmaragdhagedis.  We gaan daarheen onder leiding van Bioloog en Natuurfotograaf Edo van Uchelen. 

 

 

 

07-04-2018.

 

Foto van de maand is een derde kalenderjaar Grote Burgemeester, welke ik aan het begin van de maand op een zeer aangename dag qua weer fotografeerde. Het was mijn 6e Grote Burgemeester in 9 jaar.

Komende zondag vertrek ik naar Kreta, voor een 8 daagse Macrofotografiereis. Zoals eerder aangegeven hoop ik op Ophrys sicula en Serapias, twee Orchideeënsoorten, en Reuzensmaragdhagedis. Deze laatste fotografeerde ik ook juni vorig jaar in Bulgarije, maar niet echt goed. Verder gaan we nog veel meer soorten Orchideeën zien. Ook landschapsfotografie komt aan bod. Ik hoop een mooie, gevarieerd aantal foto's te gaan laten zien na deze week.

 

 

16-04-2018.

 

Net thuis van de reis naar Kreta. Het was een topreis met 37 soorten Orchideeën, twee Luipaardslangen en een Balkantoornslang, diverse Reuzensmaragdhagedissen en meer. Ben nu de foto's aan het uploaden en uitselekteren. Ik hoop in de loop van de week al wat foto's te plaatsen.

 

 

 

 

30-04-2018.

 

Foto van de maand is een Weidehommelophrys, gemaakt op een oud (+- 1400 voor Chr.) kerkhof nabij het stadje Spili te Kreta. Al mijn doelsoorten (dat waren er drie, zie eerdere posting) heb ik weten te fotograferen tijdens mijn reis en staan in mijn Portfolio. Ben nog steeds bezig met uitselecteren en bewerken van de ruim 4740 gemaakte foto's. Wellicht komen er nog meer bij. Deze week wordt geen mooi weer, dus volop tijd ervoor.

 

 

 

 

09-06-2018.

 

Foto van de maand is een foto van het Fluitenkruid. Tijdens twee sessie's erg veel foto's van het Fluitenkruid en andere soorten gemaakt. De meesten moet ik nog uitzoeken en bewerken. Komt er maar niet van. En daarbij komt dat ik nog diverse sessie's heb gedaan. Vorige week vrijdag was mijn  jaarlijkse excursie naar de Duinen van Voorne en de Maasvlakte. Weer erg veel Orchideeën in diverse soorten gezien en gefotografeerd. De Groenknolorchis was weer in grotere aantallen aanwezig dan voorgaande jaren. En van de Bijenorchis vond ik op de Maasvlakte liefst 98 exemplaren, zoveel zag ik er nog nooit bijelkaar. In Meijendel ook weer diverse Orchideeën. Komende week misschien wat meer tijd om foto's te bewerken, het weer voorspelt niet veel goeds.

 

 

 

 

02-07-2018.

De foto van de maand Juli is een opname van twee parende Distelboktorren. Dit had ik nooit eerder waargenomen. Deze keversoort komt algemeen voor in Meijendel (waar de foto genomen is). Ik werd op de parende boktorren attent gemaakt door een collega fotografe.

Verder deze maand diverse malen gefotografeerd in Meijendel. Goed om te melden is ook dat de Keizersmantel weer gesignaleerd wordt in Meijendel, in grotere aantallen dan vorig jaar. Ook uit andere gebieden (o.a. de Amsterdamse Waterleiding Duinen en Zuid Limburg) wordt deze vlinder gemeld. Lijkt er dus op dat de soort zich definitief gevestigd heeft in ons land. Van deze vlinder nu ook het vrouwtje prachtig kunnen vastleggen, vorig jaar is me dat niet goed gelukt. Wellicht ga ik deze week nog eens terug voor deze prachtige vlinder.

 

 

 

 

31-07-2018.

 

De afgelopen maand, één van de droogste ooit, er maar eenmaal op uit geweest. En wel naar de Keizersmantels in Meijendel. De foto van de maand is een redelijk unieke foto van twee mannetjes Keizersmantel op een Vlinderstruik.

Hopelijk komende maand wat meer excursies...

 

 

 

01-10-2018.

 

Weer tijd voor een update. Tijdens de ergste hitteperiode eigenlijk niet eropuit geweest. In de maand Augustus nog wel enkele 'excursies naar de Starrevaart  hut ("de Vogelknip") gemaakt. De Visdieven waren al grotendeels vertrokken, dus weinig of geen kans gehad op een 'voedseloverdrachtje'. Maar gelukkig waren daar enkele Kleine Karekieten, die voor de hut tussen de Pitrus stengels op de vele zich daar ophoudende vliegjes/mugjes aan het foerageren waren.  En soms poseerden ze heel mooi op enkele meters afstand. Maar merendeels zaten ze wel erg verscholen achter de stengels van de Pitrussen.

Verder lukte het me om 17 (!) goede foto's van duikende duikeenden te maken, de foto van vorige maand was daar een mooi voorbeeld van.

Afgelopen maand ging de zomer zachtjes over in de herfst. Ik was blij verrast dat er al vele paddenstoelen aanwezig waren in bijvoorbeeld Landgoed Oosterbeek (landgoed tussen Den Haag en Wassenaar). Dus daar een middag gefotografeerd. Foto's gemaakt van diverse altijd mooie Vliegenzwammen, en groepjes Echte Honingzwammen. Foto van de maand is een Vliegenzwam, bezocht door een vliegje. Dus die deed zijn naam eer aan...

Ander nieuws is dat ik volgend jaar Oktober weer een reis ga maken, naar opnieuw Griekenland, ditmaal naar de Peloponnesos. Met opnieuw reisleider, natuurfotograaf en bioloog Edo van Uchelen. De reis met hem naar Kreta afgelopen April was zeer goed bevallen, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Doelsoorten ditmaal zijn Afrikaanse Kameleon en Europese Bidsprinkhaan. Verder is er kans op meer soorten Hagedissen, Vlinders en andere insekten.

Tot volgende maand!

 

 

 

31-10-2018.

 

Foto van de maand is een beuk met grillige wortels geworden. Het was even twijfelen, want er waren nog meer foto's kandidaat voor foto van de maand. Deze is het uiteindelijk geworden. Ik maakte 'm in het Staelduinse bos, op een drukke zondagmiddag. Druk met bezoekers, bedoel ik dan. Was eigenlijk op pad om paddenstoelen te fotograferen, maar dat was lang zoeken. Tussendoor maakte ik deze foto. Maar uiteindelijk toch nog wat paddenstoelen gevonden, oa. Goudvliesbundelzwam en Grote Parasolzwam (zie portfolio).

Eerder in da maand nog een middagje Oosterbeek gedaan, eveneens voor de paddenstoelen. Ook daar was het even zoeken, de droogte heeft geen goed gedaan aan de aantallen. Maar ook daar een aantal foto's weten te maken die kandidaat waren voor foto van de maand. Oa. een Vliegenzwam van bovenaf genomen. Maar de foto van vorige maand was ook al een Vliegenzwam, dus is de uiteindelijke keuze op de Beuk gevallen.

 

Tot volgende maand!

 

 

 

01-02-2019.

 

De eerste update van het nieuwe jaar, werd wel weer eens tijd. Afgelopen maand twee sessie's gedaan, met meeuwen in de hoofdrol. De eerste sessie van het nieuwe jaar op het Zuiderhavenhoofd, Scheveningen/Duindorp. Met de toen heersende Z/W winden kwamen de Drieteenmeeuwen weer onder de kust. Die had ik al in geen 7 jaar meer gezien/gefotografeerd. Nu waren er zo'n 15 stuks juvenielen langs het havenhoofd aan het foerageren. In nog geen 2 uur tijd ruim 920 foto's geschoten van vliegende Drietenen. Onder ruige omstandigheden want de harde wind stond pal op de kant, dus regelmatig spatten de golven uiteeen op de blokken. En die wind zorgde voor fysieke problemen, want de zware 300mm lens was nauwelijks stil te houden. Foto van de maand is ook een Drieteen, op het moment van afdrukken spatte er precies een golf uiteen. Deze foto had ik ingezonden voor de maandopdracht ('Meeuw in de hoofdrol') op Birdpix en eindigde net buiten het podium op de 4e plaats. 

De tweede sessie was het heel ander weer. Strakke blauwe lucht, koud en een matig oostenwindje. Ook nu weer voor de meeuwen in Scheveningen gekozen. In de Binnenhaven was een Grote Burgemeester gemeld. Die was er niet op de bewuste middag, maar wel tot mijn vreugde een Kleine Burgemeester. Ook goed natuurlijk! Het was mijn 4e Kleine. 

 

Tot volgende maand!

 

 

 

02-03-2019.

 

In de laatste week van Februari was het prachtig weer. Ben er dan ook tweemaal opuit geweest, en wel naar de Starrevaart. Er waren weer heel veel eenden aanwezig op de plas. Doordat er nauwelijks wind stond, was het water spiegelglad. Dat leverde vele rustige beelden op van de diverse watervogels. O.a. Smient, Slobeend, Kuifeend, Fuut en mijn favoriete eendje de Brilduiker. Een duikend mannetje Brilduiker is de foto van de maand geworden. Misschien niet de beste foto van de maand, maar het is wel mijn favoriet, dus..

 

Tot volgende maand!

 

 

 

01-04-2019.

 

Afgelopen maand tweemaal gefotografeerd aan de Veenkade, vlakbij mijn huis. Dit in het kader van de maandopdracht van Birdpix, 'Spelen met licht op water". Heel wat beelden geschoten. De foto die het geworden is behaalde wederom een 4e plaats, en is ook foto van de maand geworden. 

Verder nog gefotografeerd in een door zeevlam 'geteisterd' Solleveld (Duin/bosgebied ten zuiden van Den Haag), en op een wel zeer zonnige middag uit de Starrevaart hut. Maar op die laatste locatie vielen de Kokmeeuwen op door de aantallen en luidruchtige aanwezigheid. De meeste eenden verbleven elders op de plas, zodoende weinig foto's van eenden kunnen maken. Onderweg naar de Starrevaarthut nog een tussenstop gemaakt vlakbij het gebied. In een graslandje liepen 4 Brandganzen, daar had ik nog maar weinig foto's van. Ze poseerden geweldig, en in het mooie zonlicht een aantal mooie beelden kunnen schieten. De Brandgans is trouwens één van de eerste door mij vastgelegde soorten, in 2002 legde ik de ganzen al vast op dia, in een weiland bij Goedereede.

 

Tot volgende maand!

 

 

 

 

19-06-2019.

 

Tijd om weer eens wat van me te laten horen. Twee weken geleden ben ik een lang weekend naar Fagnolle in het zuiden van België geweest. Het was een groepsreis en workshop onder leiding van natuurfotograaf Bart Stornebrink. Vijf jaar geleden ben ik ook al met hem naar dit zeer rijke gebied geweest. Vooraf werd al duidelijk dat het weer niet echt mee zou gaan werken. Ik stelde me dan ook in om vooral orchideeën, waar het gebied rijk aan is, te gaan fotograferen en dat vlinders moeilijk zou gaan worden. 

Wat orchideeën betreft werd het een zeer geslaagd weekend. Drie voor mij nieuwe soorten kon ik toevoegen aan mijn lijst, te weten de zeer zeldzame Vliegenorchis, Bokkenorchis en de ook zeldzame Hommelorchis. Verder troffen we o.a. ook Grote Keverorchis, Bijenorchis, Bergnachtorchis en Grote Muggenorchis aan. De laatste dag van het weekend viel de wind weg, en was het warmer. Tijd om aandacht te gaan besteden aan vlinders. Toch ook vier voor mij nieuwe soorten gefotografeerd; Pruimenpage, Kalkgraslanddikkopje, Sleutelbloemvlinder en de prachtige Purperstreepparelmoervlinder. Die laatste fotografeerde ik in het laatste uurtje van het weekend, en was zo een mooie afsluiter van een zeer geslaagd weekend.

Begin juli ga ik er weer heen, weer met Bart, en dan gaat de focus wel op de vlinders. In het bospad waar ik de Purperstreepparelmoervlinder fotografeerde, vonden we heel wat rupsen, van o.a. Braamparelmoervlinder. Die zijn tegen de tijd dat wij er weer zijn al ontwikkeld tot vlinders.  Dat belooft wat!

Foto's van het weekend plaats ik aan het eind van de maand (zoals u van me gewend bent). Voor die tijd wil ik nog een dagje naar Oostvoorne/Maasvlakte om orchideeën te fotograferen.

Tot dan!

 

 

 

 

01-08-2019.

 

De tijd gaat snel. Begin vorige maand ben ik zoals gezegd weer met Bart Stornebrink en een kleine groep fotografen naar Viroinval in Zuid-België geweest. Mede door het veel betere (warmere) weer werd het een succes. Vooral de eerste dagen van het lange weekend heel veel vlinders gezien. Mijn doelsoorten Braamparelmoervlinder en Kleine IJsvogelvlinder heb ik uitgebreid kunnen vastleggen.  En dan de Dambordjes, die waren in zeer hoge aantallen aanwezig. Je kon er net zoveel fotograferen als je maar wilde, hetgeen ik ook gedaan heb. Qua soorten was het wat minder, ongeveer 18 soorten gezien waarvan ik er tien kon fotograferen. Het lukte me niet om de ook waargenomen Koninginnenpage vast te leggen, de vlinder wilde niet even gaan zitten. Ook de Keizersmantel was erg vliegerig, waardoor ik ook van deze soort geen foto kon maken. Die Keizersmantel heb ik wel in de week ervoor in Meijendel weer weten te fotograferen, evenals mijn eerste Eikenpage.

Maar nog even terug naar Viroinval. In de Juni-editie van het weekend heb ik 13 soorten weten te fotograferen, maar waren de aantallen laag. In Juli dus wel hoge aantallen, maar minder soorten weten vast te leggen. Verder ook genoten van het schitterende landschap. Een verblijf in Viroinval is niet compleet zonder een bezoek aan de doline van le Fondry des Chiens, een toeristische trekpleister. Vijf jaar geleden was ik hier voor het eerst, maar geen opzienbarende foto's gemaakt toen. Nu wat meer tijd erin gestoken. Al met al waren beide weekenden zeer geslaagd, en ook zeer verschillend qua omstandigheden en soorten. In de laatste editie toch ook weer 4 nieuwe soorten vastgelegd; Kleine IJsvogelvlinder, Braamparelmoervlinder, Grote- en Kleine Weerschijnvlinder. Van de orchideeën bloeiden alleen een enkele Grote Muggenorchis nog, en een Bruinrode Wespenorchis.

Eind Juni heb ik mijn jaarlijkse rondje Oostvoorne/Maasvlakte gereden. Veel Orchideeën waren al over hun hoogtepunt van bloei heen, maar toch nog een aantal redelijk uitziende exemplaren gevonden. En toen ook al heel veel Distelvlinders gezien. Dat waren eerste generatie vlinders van dit jaar. Ze waren net aangekomen van hun reis uit Noord Afrika en Zuid Europa. Ze waren al aardig afgevlogen, de meeste waren dan ook niet geschikt voor een esthetisch mooie foto. De hele maand Juli was verder rustig wat vlinders betreft, maar in de laatste dagen van de maand plotseling hoge aantallen. De nieuwe generatie Distelvlinders vliegt nu, en ook veel Atalanta's. Afgelopen Maandag telde ik ruim 25 dagvlinders in de tuin van mijn ouders in 's-Gravenzande, ongekend veel. De overige soorten blijven wel wat achter. Vanmiddag in Meijendel ook heel veel Distelvlinders bij de Boerderij, alsmede een drietal Keizersmantels. Ook leuk waren een paar Glasvleugelpijlstaarten, een nachtvlindersoort die ik twee jaar geleden voor het eerst zag. Mijn camera lag thuis, maar wellicht komende dagen nog eens terug mét camera.  Dat laat ik tezijnertijd wel weten.

 

Tot volgende maand!