26-07-2017.

 

Vanaf vandaag staat mijn nieuwe website online. In deze column bericht ik regelmatig over de nieuwste ontwikkelingen in mijn fotografie. Afgelopen maand bijvoorbeeld heb ik in Meijendel de in Nederland zeldzame vlinder Keizersmantel gefotografeerd. Deze vlinder is als standvlinder in 1980 verdwenen uit Nederland.  Wel werden er regelmatig nog zwervers aangetroffen in met name de duinen en de Veluwe. Maar dit jaar is er sprake van een ware explosie van deze soort. In Meijendel werden tientallen exemplaren gezien. Mijn vermoeden dat deze soort zich opnieuw gevestigd heeft in Nederland bleek juist. Ook in de Amsterdamse Waterleiding Duinen werden veel exemplaren gezien. In mijn portfolio heb ik een foto geplaatst

Foto's van mijn reis naar Bulgarije afgelopen Juni heb ik ook geplaatst. De foto van de maand, een unieke foto van drie foeragerende Apollovlinders op een Distel, is ook in Bulgarije gemaakt.

01-08-2017.

 

Naast de Keizersmantel had ik afgelopen maand in Meijendel ook de Glasvleugelpijlstaart, een dagactieve nachtvlinder, gefotografeerd. Dit soort lijkt qua gedrag en vorm wel op de Kolibrievlinder. Toch zijn er wel verschillen. De Glasvleugelpijlstaart heeft een kortere tong dan de Kolibrievlinder, en steunt bij het foerageren met de twee voorste poten op de bloem. De Kolibrievlinder hangt bij het foerageren vrij in de lucht. Ook de kleuren verschillen tussen beide soorten.

De foto van de maand is er één van de Glasvleugelpijlstaart. De foto van de maand juli heb ik in mijn portfolio geplaatst.

31-08-2017.

 

Foto van de maand is een vos die ik begin Augustus bij Kijkduin heb gefotografeerd. Een dag eerder fietste ik door de duinen langs Solleveld. Vlakbij Kijkduin aangekomen, zag ik daar een vrijwel tamme vos die veel bekijks trok. Ik besloot daar de volgende dag met mijn camera heen te gaan. En warempel, hij/zij zat er weer. Het waren er zelfs 2. Ik heb beide dieren uitgebreid van zeer nabij kunnen fotograferen, een leuke ervaring.

Verder in Augustus nog naar de Starrevaart geweest . Op één van de dagen was het behoorlijk onstuimig. Zal nog wat foto's in mijn Portfolio plaatsen.

Foto's van de maand plaatst ik na afloop van de maand in mijn Portfolio.

 

30-09-2017.

 

Afgelopen maand maar eenmaal erop uit geweest, helaas. Wel leuke dingen gezien. Ben naar de Starrevaart geweest. Daar diverse Grote Zilverreigers, twee IJsvogels en een vroege Pijlstaart gezien. Foto van de maand is er één van twee Kleine Mantelmeeuwen op een paaltje.

Vanmiddag wel een aantal leuke onderwerpen gezien tijdens een fietstochtje. In Landgoed Oosterbeek stonden diverse soorten paddenstoelen, waaronder Vliegenzwam en Panteramaniet. Leuk om daar zo gauw mogelijk weer terug te gaan mét camera!

 

31-10-2017.

 

De foto van deze maand is een Plooivoetstuifzwam, gefotografeerd in Landgoed Oosterbeek, Wassenaar. Tweemaal ben ik daar geweest om paddenstoelen te fotograferen. Er stonden diverse Vliegenzwammen, Honingzwammen en een enkele Parelamaniet. Maar de Plooivoetstuifzwam is foto van de maand geworden. Heb dit nog maar weinig gedaan, maar ga dit zeker nog eens vaker doen.

 

23-03-2018.

 

Eindelijk weer eens een update. In de maanden Februari en Maart weer diverse excursies gehouden. Ook, en juist, met de koude dagen. In Scheveningen en Hoek van Holland waren een twee- en driejaarkalender vogel Grote Burgemeester aanwezig.

Ook ben ik nog eens naar Kijkduin geweest voor de Vossen. In de Starrevaart fotografeerde ik mijn eerste Roerdomp ooit (heb ze nog niet eerder kunnen vastleggen). En in de nabij gelegen Meeslouwerplas zat een Kuifduiker, mijn derde in precies 7 jaar. Foto van de maand is er eentje van de Vossen bij Kijkduin.

Nu over ongeveer twee weken vertrek ik naar Kreta. Het is een achtdaagse groepsreis met als speciaal doel het fortograferen van Orchideeën en Reptielen. Ik hoop op Ophrys sicula, Serapias en Reuzensmaragdhagedis.  We gaan daarheen onder leiding van Bioloog en Natuurfotograaf Edo van Uchelen. 

 

 

 

07-04-2018.

 

Foto van de maand is een derde kalenderjaar Grote Burgemeester, welke ik aan het begin van de maand op een zeer aangename dag qua weer fotografeerde. Het was mijn 6e Grote Burgemeester in 9 jaar.

Komende zondag vertrek ik naar Kreta, voor een 8 daagse Macrofotografiereis. Zoals eerder aangegeven hoop ik op Ophrys sicula en Serapias, twee Orchideeënsoorten, en Reuzensmaragdhagedis. Deze laatste fotografeerde ik ook juni vorig jaar in Bulgarije, maar niet echt goed. Verder gaan we nog veel meer soorten Orchideeën zien. Ook landschapsfotografie komt aan bod. Ik hoop een mooie, gevarieerde aantal foto's te gaan laten zien na deze week.

 

 

16-04-2018.

 

Net thuis van de reis naar Kreta. Het was een topreis met 37 soorten Orchideeën, twee Luipaardslangen en een Balkantoornslang, diverse Reuzensmaragdhagedissen en meer. Ben nu de foto's aan het uploaden en uitselekteren. Ik hoop in de loop van de week al wat foto's te plaatsen.

 

 

 

 

30-04-2018.

 

Foto van de maand is een Weidehommelophrys, gemaakt op een oud (+- 1400 voor Chr.) kerkhof nabij het stadje Spili te Kreta. Al mijn doelsoorten (dat waren er drie, zie eerdere posting) heb ik weten te fotograferen tijdens mijn reis en staan in mijn Portfolio. Ben nog steeds bezig met uitselecteren en bewerken van de ruim 4740 gemaakte foto's. Wellicht komen er nog meer bij. Deze week wordt geen mooi weer, dus volop tijd ervoor.

 

 

 

 

09-06-2018.

 

Foto van de maand is een foto van het Fluitenkruid. Tijdens twee sessie's erg veel foto's van het Fluitenkruid en andere soorten gemaakt. De meesten moet ik nog uitzoeken en bewerken. Komt er maar niet van. En daarbij komt dat ik nog diverse sessie's heb gedaan. Vorige week vrijdag was mijn  jaarlijkse excursie naar de Duinen van Voorne en de Maasvlakte. Weer erg veel Orchideeën in diverse soorten gezien en gefotografeerd. De Groenknolorchis was weer in grotere aantallen aanwezig als voorgaande jaren. En van de Bijenorchis vond ik op de Maasvlakte liefst 98 exemplaren, zoveel zag ik er nog nooit bijelkaar. In Meijendel ook weer diverse Orchideeën. Komende week misschien wat meer tijd om foto's te bewerken, het weer voorspelt niet veel goeds.

 

 

 

 

02-07-2018.

De foto van de maand Juli is een opname van twee parende Distelboktorren. Dit had ik nooit eerder waargenomen. Deze keversoort komt algemeen voor in Meijendel (waar de foto genomen is). Ik werd op de parende boktorren attent gemaakt door een collega fotografe.

Verder deze maand diverse malen gefotografeerd in Meijendel. Goed om te melden is ook dat de Keizersmantel weer gesignaleerd wordt in Meijendel, in grotere aantallen dan vorig jaar. Ook uit andere gebieden (o.a. de Amsterdamse Waterleiding Duinen en Zuid Limburg) wordt deze vlinder gemeld. Lijkt er dus op dat de soort zich definitief gevestigd heeft in ons land. Van deze vlinder nu ook het vrouwtje prachtig kunnen vastleggen, vorig jaar is me dat niet goed gelukt. Wellicht ga ik deze week nog eens terug voor deze prachtige vlinder.

 

 

 

 

31-07-2018.

 

De afgelopen maand, één van de droogste ooit, er maar eenmaal op uit geweest. En wel naar de Keizersmantels in Meijendel. De foto van de maand is een redelijk unieke foto van twee mannetjes Keizersmantel op een Vlinderstruik.

Hopelijk komende maand wat meer excursies...

 

 

 

01-10-2018.

 

Weer tijd voor een update. Tijdens de ergste hitteperiode eigenlijk niet eropuit geweest. In de maand Augustus nog wel enkele 'excursies naar de Starrevaart  hut ("de Vogelknip") gemaakt. De Visdieven waren al grotendeels vertrokken, dus weinig of geen kans gehad op een 'voedseloverdrachtje'. Maar gelukkig waren daar enkele Kleine Karekieten, die voor de hut tussen de Pitrus stengels op de vele zich daar ophoudende vliegjes/mugjes aan het foerageren waren.  En soms poseerden ze heel mooi op enkele meters afstand. Maar merendeels zaten ze wel erg verscholen achter de stengels van de Pitrussen.

Verder lukte het me om 17 (!) goede foto's van duikende duikeenden te maken, de foto van vorige maand was daar een mooi voorbeeld van.

Afgelopen maand ging de zomer zachtjes over in de herfst. Ik was blij verrast dat er al vele paddenstoelen aanwezig waren in bijvoorbeeld Landgoed Oosterbeek (landgoed tussen Den Haag en Wassenaar). Dus daar een middag gefotografeerd. Foto's gemaakt van diverse altijd mooie Vliegenzwammen, en groepjes Echte Honingzwammen. Foto van de maand is een Vliegenzwam, bezocht door een vliegje. Dus die deed zijn naam eer aan...

Ander nieuws is dat ik volgend jaar Oktober weer een reis ga maken, naar opnieuw Griekenland, ditmaal naar de Peloponnesos. Met opnieuw reisleider, natuurfotograaf en bioloog Edo van Uchelen. De reis met hem naar Kreta afgelopen April was zeer goed bevallen, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Doelsoorten ditmaal zijn Afrikaanse Kameleon en Europese Bidsprinkhaan. Verder is er kans op meer soorten Hagedissen, Vlinders en andere insekten.

Tot volgende maand!

 

 

 

31-10-2018.

 

Foto van de maand is een beuk met grillige wortels geworden. Het was even twijfelen, want er waren nog meer foto's kandidaat voor foto van de maand. Deze is het uiteindelijk geworden. Ik maakte 'm in het Staelduinse bos, op een drukke zondagmiddag. Druk met bezoekers, bedoel ik dan. Was eigenlijk op pad om paddenstoelen te fotograferen, maar dat was lang zoeken. Tussendoor maakte ik deze foto. Maar uiteindelijk toch nog wat paddenstoelen gevonden, oa. Goudvliesbundelzwam en Grote Parasolzwam (zie portfolio).

Eerder in da maand nog een middagje Oosterbeek gedaan, eveneens voor de paddenstoelen. Ook daar was het even zoeken, de droogte heeft geen goed gedaan aan de aantallen. Maar ook daar een aantal foto's weten te maken die kandidaat waren voor foto van de maand. Oa. een Vliegenzwam van bovenaf genomen. Maar de foto van vorige maand was ook al een Vliegenzwam, dus is de uiteindelijke keuze op de Beuk gevallen.

 

Tot volgende maand!