• Foto van twee vechtende Futen foto van de maand April 2024

    2 april 2024

    Hallo!

    Een nieuwe blog, véél te lang geleden. Maar over de zo goed als geheel verregende winter viel weining nieuws te melden. Pas op 15 Februarie was mijn eerste fotosessie na mijn Spanjereis van November 2023. Boerenkrokussen aan de Scheveningse weg waren het onderwerp.

    In Maart 4 sessie's gehouden. Een sessie aan de Starrevaartplas te Leidschendam leverde de foto van deze maand op. Al direct nadat ik me gesetteld had in de vogelhut, zag ik twee futen met baltsneigingen. Een derde fuut was dit ook niet ontgaan, en kon het gevoos van de twee absoluut niet velen, en besloot ze uit elkaar te jagen. De ene fuut koos het hazenpad, de andere besloot in de tegenaanval te gaan. Dat leverde een paar spetterende beelden op, met drie toppers ertussen. Maar deze vond ik de mooiste en meest sprankelende. Ik had de foto ingezonden voor de maandcompetitie op Birdpix. (thema 'Lentekriebels'). Het leverde mij de derde plaats op, de eerste keer dat ik op het podium terecht kwam in deze wedstrijd. Super trots en blij mee!

    Verder waren er tot mijn vreugde ook een tweetal Zwartkopmeeuwen aanwezig. Maar echt geweldige foto's leverde dat niet op. De mooiste is geplaatst in het album Meeuwen en Sterns.

    Ook nog een fotosessie gewijd aan twee Gulden Sleutelbloemen. Deze zeldzame soort had ik maar eenmaal eerder gefotografeerd, rium 12-13 jaar geleden te Maasdijk. Ik zag deze planten in een berm staan, toen ik van 's-Gravenzande naar huis fietste aan de Oude Haagweg. Leverde ook mooie beelden op. Één foto staat in het Album Bloemen en Planten. Foto's van een andere plantensessie heb ik ook in datzelfde album geplaatst.

    Nog een paar dagen, en dan vangt mijn komende vogelreis naar Spanje aan. We (groep van zeven medefotografen in totaal) gaan weer naar hetzelfde gebied (Toledo, Castilia le Mancha en Extremadura) als de Novemberreis. Ditmaal met grotendeels andere hutten en andere soorten. De hutten voor de Grote Trap, Gieren, Bijeneters en Watervogels staan o.a. op het progamma. Mijn vorige reis was een groot succes zoals te lezen is in de vorige blog, en te zien is in het album Spanje 2023, dus ik ben heel benieuwd wat deze reis gaat opleveren. Wellicht de foto van de maand Mei?

    Tot een volgende blog!

    Lees meer >> | 12 keer bekeken

  • Foto van twee kibbelende Blauwe Eksters foto van de maand December.

    30 november 2023

    Hallo!

    Net terug van mijn vogelreis naar Spanje 19-25 November. In totaal 5 dagen gefotografeerd vanuit 7 verschillende hutten plus een dagje erop uit voor de Spaanse Ibex. De eerste fotodag fotografeerde ik, samen met mijn fotomaatje van deze week, vanuit de Steppehut. Nadat José David, de Spaanse beheerder van de fotohutten, ons had binnengelaten, en het aas had neergelegd, verschenen al snel de eerste vogels voor de hut. Eerst Eksters, maar even later ook Buizerds en Bruine Kiekendieven. Dat leverde een schouwspel op wat ik niet eerder gezien had. De vogels maakten duikvluchten op het aas, en even later verscheen er een onvolwassen Spaanse Keizeraend voor de hut, mijn eerste doelsoort van de week. Ook nog een Rode Wouw gezien. Na een uurtje of anderhalf werd de actieviteit minder, maar aan het eind van de sessie streek er een groep Zwarte Spreeuwen neer voor de hut. Dat leverde ook mooie beelden op.

    's-Middags naar de Rode Wouwhut geweest. Dit was wel de minste hut van de week, en leverde weinig goede foto's op. Niet heel veel activiteit voor de hut, enkele Rode Wouwen en een Buizerd, aangevuld met een Raaf en wat Blauwe Eksters. Maar de groepsleden die later in de week na ons de hut bezochten hadden meer succes, en waren laaiend enthousiast. Wij hadden de pech dat we net een mindere middag troffen.

    De valleihut de volgende dag leverde ons wel veel goede foto's op. Rode Wouwen, Bruine Kiekendieven en overvliegende Vale- en Monniksgieren zorgden voor veel spectakel. En heel bijzonder, de overgbleven restjes aas werden opgepeuzeld door twee Egyptische Mangoesten, een roofdier van ongeveer een meter lang.

    s-Middags naar de hut voor de Blauwe Ekster geweest. Nadat de gids het voer had gelegd, en wegreed, stoven van alle kanten de eksters op het voer af. Wat een drukke vogels zijn het! En het waren er minstens twintig in totaal, daar moet je je wel op instellen. De setting was wat onnatuurlijk, maar wanneer je die merendeels buiten spel hield waren er zeker wel mooie beelden te schieten. De foto van de maand maakte ik daar ook. In een groep zijn er altijd wel een paar ruziemakers bij, zo ook nu. In totaal duurde dat moment zo'n 5 á 6 seconden. Ik zag het gebeuren en wist door snel te reageren deze foto te maken. Uitdaging hier was het maken van vliegbeelden, maar dat lukte nauwelijks. Ik heb heel lang zitten dubben welke foto van de maand ik zou kiezen. Een foto van een imposante en spectaculaire roofvogel, of deze. Ik heb gekozen voor wat ik de mooiste foto van de reis vind.

    De volgende dag ging ik met een deel van mijn groep een dag erop uit voor het zoeken naar en fotograferen van Spaanse Ibex. Deze hoefdieren, waarvan de mannetjes imposante horens dragen, spreken zeer tot mijn verbeelding. José David was onze gids van vandaag, en ik was onder de indruk van zijn niet aflatende gedrevenheid om ons in de gelegenheid te stellen mooie foto's van deze dieren te maken. Het werd een mooie dag. We zagen ongeveer 35 á 40 dieren. Deze dag had ik niet graag willen missen, al had ik tijdens de reis dit uitje willen inruilen voor een ochtendje Spaanse Keizerarendhut. De groepsleden die daar waren geweest, waren laaiend enthousiast. Zeer veel actie voor de hut, met in totaal 2 adulte, en 2 juveniele Keizerarenden. Maar wij zouden die hut de laatste dag aandoen, en dat kwam goed. Dit dagje brak wel de week mooi in tweeën.

    De laatste twee dagen werden de mooiste dagen van de week. Op donderdag vertrok ik al heel vroeg in de ochtend voor een dag in de Havikarend hut. Deze lag wat verder weg in Extremadura. Na een ritje van zo'n anderhalf uur kwamen we aan bij de beheerder van die hut. De weg naar de hut, bovenop een hoge rotswand was moeilijk begaanbaar, en daar was de 4 wheel drive van de gids noodzakelijk. Nadat de gids het aas had gelegd en weer vertrokken was, duurde het even voor de eerste actie voor de hut. Alleerst waren daar drie Roodborstjes, alsmede een Zwarte Roodstaart. Na ongeveer twintig minuten zag ik op één van de rotsblokken voor de hut een donkerblauwe vogel. Een Blauwe Rotslijster! Die heeft hier ook zijn territorium, en kwam af op de meelwormen gelegd door de gids. Die lagen op drie meter voor de hut. Dat leverde mooie beelden op. Op een gegeven moment , na ongeveer drie kwartier, zag ik ineens twee forse vogels boven de rotsen omhoog zweven, de Havikarenden! Ditmaal was het stel compleet, eerder deze week hadden andere groepsleden alleen het mannetje gezien. In slow motion lieten ze zich op de rotsen voor de hut zakken, het mooiste vogelmoment van de week! Ruim anderhalf uur bleven ze voor de hut. En 's-middags kwamen ze nog af en toe langsgevlogen. Later in de middag nog een mooie Kleine Zwartkop gefotografeerd. En ook het vrouwtje Blauwe Rotslijster verscheen nog even voor de hut. 's-Avonds tijdens de borrel beseften we maar al te goed hoeveel geluk we hebben gehad. Het is geen zekerheid dat de arenden voor de hut verschijnen. 

    De laatste dag ging ik samen met mijn maatje van deze week, Teus van Ravenstein, dan eindelijk naar de Keizerarenden. Ook nu waren we zeer gelukkig, en hadden ook wij veel actie voor de hut. Na één minuut al kwam de eerste arend al aangevlogen, evenals wat Rode wouwen en Raven. Na een half uur verscheen het vrouwtje Keizerarend die meermaals langs de hut vloog, wat mooie vliegbeelden opleverde. Een zeer imposante vogel, met een spanwijdte van bijna 2 meter! En ook hier waren twee Mangoesten aanwezig. 

    In de middag gingen we naar de laatste hut, de hut voor de Havik. De week was al goed, het maakte me niet uit of de Havik zou komen of niet. Het duurde ruim anderhalf uur, maar ineens was ie daar, beter gezegd ze het was een vrouwtje. Na enige tijd zagen we een grote schaduw over de bomen bewegen. De Havik zag het ook, en ging gelijk mantelen, waarbij ze de lucht nauwlettend in de gaten hield. Dat betekende maar één ding, er was een andere rover in de buurt. Dat bleek een Buizerd te zijn. En jammer, de Buizerd eiste de prooi op en joeg de Havik weg. Later hoorden wij dat we de Buizerd weg hadden moeten jagen, omdat die daar niet gewenst is. De Havik zou weleens voorgoed weg kunnen blijven. Wel mooie foto's gemaakt van de Buizerd in prachtig licht. Nu was het klaar, de volgende dag was onze terugvlucht naar Nederland. Het was een topreis geweest, wat heet mijn mooiste fotoreis tot nu toe met een recordaantal foto's (ruim 11.000). Alle verwachtingen werden ingelost, en werden zelfs overtroffen. We hadden het ook goed getroffen met het weer, wat bijdroeg aan de goede resultaten.Dat het ook anders kan, blijkt wel uit een blog op de site van Nature Talks van de Spanjereis van vorig jaar december. Toen was het een druilerige week, met magere resultaten. Zo goed als onze week geweest is, is dus geen zekerheid. Wat de fotografische resultaten betreft, zie ik nog wel ruimte voor verbetering, nu ik alle beelden bekeken heb. Komende tijd ga ik een nieuwe groep plaatsen in het portfolio met foto's van de reis. Ook de groep van de Bulgarijereis van juni 2017 ga ik nog aanvullen. Voordat ik deze reis ging maken, had ik al geboekt voor de April editie van deze reis komend jaar. Dan met deels andere hutten, de trekvogels zijn dan uit Afrika terug. Dus ook met andere soorten als Bijeneter, Grote Trap, Hop en nog veel meer. Ik verheug me er nu al op!

    Tot een volgende blog!

    Lees meer >> | 46 keer bekeken

  • Plooivoetstuifzwam foto van de maand November

    1 november 2023

    Hallo!

    Het is al even geleden, maar nu weer een nieuwe blog, met nieuws. Over de maand September valt weinig te vertellen, want ik ben er geen één maal opuit geweest.

    In Oktober wel, met diverse uitstapjes naar Landgoed Oosterbeek - Clingendael voor paddenstoelen. Daar maakte ik ook de foto van de maand, van een Plooivoetstuifzwam. Ik kwam er ook mijn eerste Roodnetboleten tegen. In de map Paddenstoelen is een foto van deze mooie zwam toegevoegd. Verder heb ik ook Groene Knolamanieten gefotografeerd. Deze dodelijk giftige zwam is één van mijn favoriete paddenstoelen, naast Panter- en Parelamaniet. 

    Het was wel jammer te moeten constateren dat in het park driftig geplukt wordt. Ook worden zwammen omver gelopen door loslopende honden. Honden mogen daar alleen aangelijnd komen. Dit terzijde.

    Nu is het erg nat op het moment, maar 19 November verterk ik naar Spanje om daar een week lang Roofvogels te fotograferen! Doelsoorten zijn Spaanse Keizerarend, Vale Gier, Havikarend en Rode Wouw. Verder nog bijvangst als Raaf, Buizerd en Havik. En nog een dag erop uit om Spaanse Ibex te fotograferen in de Sierra de Gredos. We verblijven op de grens van Castillië en Extremadura, wat een gekend gebied is voor met name roofvogels. Ik hoop weer thuis te komen met een grote diversiteit aan beelden. Wellicht maak ik daar de foto van de maand December. 

    Tot een volgende blog!

    Lees meer >> | 48 keer bekeken

  • Landschaps foto van strand Meijendel foto van de maand September

    1 september 2023

    Hallo!

    Afgelopen maand maar een paar keer eropuit geweest. Toch wel een aantal mooie beelden geschoten. Merendeels waren planten het onderwerp. Op één van de dagen ging een fotomaatje van Lesbos mee naar Meijendel. Diverse leuke onderwerpen gezien en gefotografeerd. Hij vond o.a. een Boomkikker, een Zandhagedis en, heel bijzonder, een Slanke Gentiaan! Ik wist tot dan toe niet dat deze ook in Meijendel voorkwam. Eenmaal de eerste gevonden, zagen we er meer, ongeveer 20 planten in totaal. Dat was wel een hoogtepunt van die middag. 

    De foto van de maand maakte ik op één van de laatste middagen van de maand. Ik ben aan de slag geweest met langere sluitertijden. Locatie was het strand van Meijendel. Ik heb foto's van de branding gemaakt. Door van de juiste filters gebruik te maken, heb ik bewegingsonscherpte gecreeërd in de golven. 

    Die laatste sessie smaakt naar meer. Als de (weers)omstandigheden gunstig zijn ga ik weer. Dan nog eens rond zonsondergang gaan, altijd goed voor sfeervolle beelden. Tot dan! Ik heb verschillende foto's gemaakt in Augustus toegevoegd aan de diverse mappen.

    Tot de volgende blog!

     

    Lees meer >> | 70 keer bekeken

  • Heivlinder foto van de maand Augustus

    31 juli 2023

    Hallo!


    Alweer snel een nieuwe blog. Vorige week woensdag, mijn laatste excursie, de zo begeerde Heivlinder kunnen fotograferen. Na een korte stop, die ik altijd doe bij de boerderij van Meijendel, naar de plek gefietst waar ik de vlinder de week ervoor gezien had. Bij het passeren van een duinpan, zag ik dat de bodem van de duinpan grotendeels begroeid was met Koninginnenkruid. Ik besloot hier eerst te stoppen, ik was nog zo'n 200 á 300 meter van de plek verwijderd, want die plant is een vlindermagneet. Langs het pad staan verder weinig bloeiende planten, dus als ze willen foerageren komen ze hier langs.

    In eerste instantie zag ik niks. Toen ik wat beter keek zag ik 3 Oranje Zandoogjes op één Koninginnenkruid. Ook leuk, maar daar kwam ik niet voor dus ik besloot daar verder geen aandacht aan te schenken. Niet veel later zag ik een wat grotere, donker gekleurde vlinder mijn kant op vliegen. Bij het passeren zag ik het in een flits, dit was er één! En nog mooier, even later landde de vlinder op zo'n anderhalve meter voor mij op het Koninginnenkruid. Het lukte mij om een aantal opnames te maken, met licht mee. Dus mijn missie was al heel snel geslaagd. Maar ik was nog niet tevreden. 

    Even later volgde een tweede exemplaar, die wat verder af bleef. Toch een paar foto's gemaakt. Zo'n tien minuten later kon ik de foto van de maand maken, nadat een Heivlinder heel dichtbij op zo'n 80 á 90 cm. afstand voor mij landde. Nu kon ik enkel een tegenlicht opname maken, maar dat pakte heel goed uit. Toen ik de foto's had, liep ik terug naar mijn fiets, en pakte nog even een Driedistel met twee bloemhoofdjes mee. En bovenaan de duinpan vond ik enkele Blauwvleugelsprinkhanen, waarvan ik een vrouwtje fotografeerde.

    Ik aanvaardde de terugtocht zeer voldaan. Ik hou ervan als een plan goed uitpakt!

    Tot een volgende keer!

     

    Lees meer >> | 74 keer bekeken

  • Vernieuwd Fotografie Wim Verhagen

    25 juli 2023

    Hallo!

    Eindelijk heb ik weer een nieuw portfolio online. Eenvoudiger van opzet, met daardoor nóg meer nadruk op de fotografie. Dit uit zich ook in de titels van de werken. Geen hoeveelheid informatie meer. De beelden moeten voor zich spreken. Het is ook niet meer de bedoeling om zoveel mogelijk soorten te laten zien, maar alleen mijn beste beelden. Voor mijn fotoreizen ben ik iets minder kritisch geweest met plaatsen. Ik wil nl. graag een zo breed mogelijke impressie van de reis tonen. Wel laat ik mijn brede interesse zien voor uiteenlopende onderwerpen, soms met een vleugje cultuur.

    De foto van de maand is wel gebleven. Voor deze maand is dat een foto gemaakt in de Libellenvallei in Meijendel van een Gevlekte Rietorchis. Ik ben aan het experimenteren met Macro onderwerpen gefotografeerd met groothoek en dit is één van de resultaten.

    Deze week ga ik, wanneer het weer het toelaat, nog eens naar Meijendel. Nu voor de Heivlinder die ik daar zag toen ik daar aan het werk was. Bij minder weer ga ik verder met het plaatsen van foto's op de site. Van bijna al mijn fotoreizen zijn de mappen nu compleet, alleen Bulgarije, Zwitserland en Duitsland moeten nog aangevuld worden. Er worden dus nog regelmatig beelden toegevoegd aan mijn portfolio, dus kom gerust nog eens langs.

    Tot een volgende keer!

    Lees meer >> | 79 keer bekeken